Web Analytics Made Easy - Statcounter

رییس دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تاکید بر اینکه در حال حاضر «میرزاخانی‌»های زیادی در کشور وجود دارند،‌ گفت: فارغ‌التحصیلان رشته‌ ریاضیات می‌توانند در همه حوزه‌های مهندسی مشارکت کنند، ولی در ایران به دلیل عدم کار گروهی این امر مغفول مانده است.

دکتر علی محدث خراسانی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به خبر ناگوار درگذشت پروفسور مریم میرزاخانی، افزود: پروفسور مریم میرزاخانی یکی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف بود و برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت و زمینه تحقیقاتی وی هندسه بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه میرزاخانی جزو دانشجویان نخبه کشور بوده است، اظهار کرد: وی موفق به دریافت «جایزه فیلدز» شد که این جایزه جایگزین جایزه نوبل در حوزه ریاضی است؛ چراکه جایزه نوبل در همه حوزه‌های علمی اعطا می‌شود؛ ولی این جایزه در حوزه ریاضی وجود ندارد.

محدث خراسانی با تاکید بر اینکه این جایزه همه ساله به یک دانشمند جوان کمتر از 40 سال اعطا می‌شود، ادامه داد: این جایزه به دانشمندانی که بتوانند تحولات جدیدی در علوم ریاضی ایجاد کنند، اعطا می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به سابقه درخشان پروفسور مریم میرزاخانی در حوزه ریاضی، خاطرنشان کرد: ریاضیات مادر علوم و مادر مهندسی است و در گذشته‌های دور مهندسان هندسه‌دان‌ بودند و از این رو به این افراد مهندس می‌گفتند و در حال حاضر نیز علوم مهندسی شامل هندسه، ریاضی و کاربردهای آن در حوزه‌های مختلف است.

وی خاطرنشان کرد: بر این اساس کمپینی میان برخی از دانشگاه‌های کشور ایجاد شده است و ممکن است در آینده فعالیت این کمپین جدی شود. سوال این کمپین «مریم بعدی کیست؟» است. به این معنی که کشور پر از امثال «مریم میرزاخانی» است و نفر بعدی چه کسی خواهد بود.

محدث خراسانی با اشاره به پتانسیل موجود در کشور، گفت: این یک واقعیت است که امکانات و پتانسیل‌های زیادی در زمینه‌های نیروی انسانی، علمی و اساتید در کشور داریم. نمونه آن وضعیت دانشگاه صنعتی امیرکبیر است که بر اساس رتبه‌بندی‌های معتبر مانند شانگهای و تایمز این دانشگاه در رشته ریاضیات در دنیا رتبه 100 و در علوم کامپیوتر رتبه 75 را کسب کرده است.

چالش‌های موجود و تصمیم‌گیری‌های غیر علمی

رییس دانشکده ریاضیات و علوم کامپیوتر با تاکید بر اینکه کسانی که در این زمینه فعال هستند، می‌دانند که کسب این رتبه چه معنایی دارد، یادآور شد: کشور این توان را دارد، چرا که جوانان بسیار با استعداد و باهوش و اساتید خوب و امکانات مناسبی در کشور داریم، ولی از سوی دیگر با چالش‌های دیگری مواجه هستیم.

وی یکی از این چالش‌ها را مشکل فرهنگ عمومی ذکر کرد و گفت: امسال از حدود 900 هزار داوطلب آزمون سراسری تنها حدود 150 هزار نفر در آزمون ریاضی شرکت کرده‌اند و این در حالی است که آنچه کشور را متحول می‌کند و در مسیر توسعه و پیشرفت قرار می‌دهد، رشته‌های ریاضی فیزیک و مهندسی است.

محدث خراسانی با اشاره مجدد به آمارهای شرکت‌کنندگان رشته ریاضی فیزیک در آزمون سراسری، تاکید کرد: این عدد نشان می‌دهد که مشکلی در فرهنگ عمومی داریم و باید در خصوص موضوع فرهنگ عمومی مردم، وضعیت معیشت مردم و اشتغال تامل شود که چرا جوانان و خانواده‌های آنها آینده رشته‌های ریاضی و فیزیک را تیره و تار می‌بینند.

وی مشکل دیگر را در مدیریت آموزش عالی و دانشگاه‌ها دانست و افزود: واقعیت این است که مدیریت حال حاضر در دانشگاه‌ها و آموزش عالی یک مدیریت غیر متمرکز و چند لایه است؛به گونه‌ای که بیش از 10 مرکز تصمیم‌گیر برای دانشگاه‌ها وجود دارد.

رییس دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر، مدیریت در دانشگاه‌ها و آموزش عالی را یک علم دانست و گفت: در دنیا بر روی مدیریت آموزش عالی و دانشگاه‌ها به طور جدی کار می‌شود و ما اجازه می‌دهیم که افراد غیر متخصص در مورد دانشگاه‌ها و آموزش عالی تصمیم‌گیری کنند.

وی اضافه کرد: اعتقاد من بر این است که اگر در این زمینه‌ها تامل شود، می‌توانیم «مریم میرزاخانی‌»های زیادی را به جامعه علمی دنیا عرضه کنیم.

نگرانی از خروج نخبگان

محدث خراسانی با اشاره به تفاوت سطح علوم در کشور و در دنیا، اظهار کرد: این درست است که سطح علمی ایران با سایر کشورهای توسعه یافته متفاوت است، ولی اینکه جوانی احساس کند که نمی‌تواند در کشور رشد کند و به آنچه که می‌خواهد دست یابد، معضلی است که باید به آن رسیدگی شود.

وی با بیان اینکه این مشکل از دیگر چالش‌های موجود در کشور است، ادامه داد: برای نسل ما لازمه دسترسی به مقاله و یا کتاب «سفر کردن»بود، ولی امروزه کسی که در پشت میز خود و در هر نقطه‌ای از جهان نشسته باشد، به لحاظ دسترسی به منابع و مقالات علمی تفاوتی برای او وجود ندارد، پس این موضوع قابل تامل است که چرا جوانان احساس نمی‌کنند که به رشد قابل قبولی رسیده‌اند.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، افزود: پروفسور میرزاخانی برای کشور افتخار بزرگی بود و عملکرد ایشان نشان داد که در کشور افراد توانمندی را داریم که می‌توانند «مریم‌»های آینده باشند و باید قدر این توانمندی کشور را بدانیم و از مجامع علمی حمایت شود تا بتوانند این افراد را پرورش دهند.

وی به برخی از افراد توانمند در کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر دانشجویانی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه صنعتی امیرکبیر مشغول به تحصیل بوده و واقعا افراد نابغه و بی‌نظیری هستند، ولی به قدری دست و پای آنها به دلیل مشکلات معیشت و آینده تیره و اشتغال بسته شده و در بندهای روزمرگی گرفتار شده‌اند که مجالی برای تفکر آنها وجود ندارد.

فراغت فکری موردی که به آن بها داده نمی‌شود

محدث خراسانی با اشاره به امکانات موجود در دانشگاه‌های سایر کشورها، تاکید کرد: ایجاد فراغت فکری تنها اقدامی است که از سوی دانشگاه‌های پیشرفته برای دانشجویان صورت می‌گیرد، وگرنه اساتیدی که در این دانشگاه‌ها مشغول به فعالیت هستند، هیچ تفاوت جدی با اساتید داخلی ندارند و چه بسا که در برخی مواقع اساتید ایرانی هستند که برای تدریس به این دانشگاه‌ها می‌روند.

وی با بیان اینکه با امکانات موجود می‌توان گام‌های موثر برداشت، گفت: تنها موردی که در دانشگاه‌های کشور وجود ندارد، «فراغت» فکری، ذهنی و معیشتی است و باید برای آن فکری شود؛ چراکه با تنگ‌نظری و عدم تحمل و وسعت نظر آن را دریغ می‌کنیم.

رییس دانشکده ریاضی و کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر اضافه کرد: چنین رویکردی موجب می‌شود که بسیاری از جوانان کشور احساس کنند که نمی‌توانند در کشور به رشد مورد نظر برسند.

حضور محققان ریاضی در همه حوزه‌‎های مهندسی

وی با اشاره به اشتغال فارغ‌التصیلان رشته‌های ریاضی، یادآور شد: فردی که در هر مقطعی از رشته ریاضی فارغ‌التحصیل می‌شود، پایه‌ای قوی برای هر نوع تحقیق در هر زمینه‌ای را دارد.

محدث خراسانی، مدل‌سازی، طراحی یک سیستم و یا توسعه طراحی و تحلیل یک سیستم را از توانمندی‌های تحصیل‌کردگان رشته ریاضی نام برد و گفت: علاوه بر آن در تمامتحقیقات حوزه‌های مختلف مهندسی و توسعه به یک همکار متخصص نیاز است.

وی با بیان اینکه تصور عموم بر این است که فارغ‌التحصیلان رشته‌‎های علوم پایه مانند شیمی، ریاضی و فیزیک تنها می‌توانند استاد دانشگاه شوند، تاکید کرد: این در حالی است که علوم مهندسی شامل علوم پایه و کاربردهای آن است؛ از این رو در پروژه‌های تحقیقاتی و بنیادی نیاز به همکار متخصص ریاضی است.

این عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: یکی از دلایلی که خیلی از تحقیقات به نتیجه جدی نمی‌رسد، عدم توجه به حضور متخصصان علوم پایه است و به همین دلیل تحقیقات، پایه قوی علمی پیدا نمی‌کند.

محدث خراسانی اضافه کرد: از این رو این تصور که فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم پایه تنها در بخش آموزشی مشغول به فعالیت می‌شوند، غلط است؛ چراکه فردی که در رشته ریاضیات تحصیل کرده است، در همه حوزه‌ها می‌تواند وارد شود و در هر تحقیق، توسعه، اجرای پروژه و مطالعه‌ای می‌تواند مشارکت داشته باشد.

به گفته وی، یک مهندس با مباحث ابتدایی ریاضیات آشنایی دارد؛ ولی اطلاعات آنها برای اجرای پروژه‌ها کافی نیست و نیاز به اطلاعات قوی در حوزه ریاضیات دارد.

رییس دانشکده ریاضیات دانشگاه امیرکبیر تصریح کرد: در سایر کشورها از آنجایی که کارگروهی انجام می‌شود، قدر فارغ‌التحصیلان رشته‌های ریاضی را می‌دانند، ولی در ایران مدیریتی که بتواند زمینه لازم را برای انجام کارگروهی فراهم کند، وجود ندارد که دلیل آن وجود مدیریت چند لایه و منابع تصمیم‌گیر متعدد است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۴۷۵۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۴۰ رشته محل دانشگاه آزاد در واحدهای بزرگ ادغام شد

سعید آزادیان در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: دانشگاه آزاد اسلامی در چند سال گذشته در راستای پیاده سازی نظام حکمرانی آموزش عالی ماموریت گرا سیاست های توسعه ای را مبتنی بر حل مسائل و نزاعات منطقه ای، ملی و در برخی اوقات بین المللی گذاشته است.

وی ادامه داد: هرگونه گسترش در خصوص واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و توسعه رشته های دانشگاه آزاد اسلامی مبتنی بر نگاه ماموریت گرای آمایش محور است که در چند سال قبل اتفاق افتاده و امسال هم در مقطع ارشد و دکتری با همین رویکرد ۲۴۰ رشته محل را در کل کشور، درون استان ها و بر اساس نگاه ماموریت گرا با هماهنگی وزارت علوم تحقیقات و فناوری و مصوبه شورای گسترش در واحد های مرکز استان ها و واحد های بزرگ تر ادغام کرده ایم.

رییس مرکز سنجش، پذیرش و فارغ التحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: یک استاندارد برای پذیرش در مقطع ارشد و دکتری از طرف وزارت علوم وجود دارد که ما مبتنی بر همان استاندارد هایی که وزارت علوم تحقیقات و فناوری اعلام کرده است دانشجویان را پذیرش خواهیم کرد، در واقع هر اتفاقی که در سازمان سنجش وزارت علوم رخ بدهد، در دانشگاه آزاد اسلامی هم بر اساس ظرفیت هایی که وجود دارد اجرایی خواهد شد.

آزادیان با بیان اینکه قاعدتا مجوز همه رشته محل های دانشگاه آزاد اسلامی در وزارت علوم صادر شده و مورد تایید وزارت علوم است، گفت: در خصوص مقاطع ارشد و دکتری با توجه به تقاضایی که هر سال وجود دارد تعداد پذیرش یک مقدار متغیر است مثلا در مقطع دکتری ۱۴ هزار نفر ظرفیت اسمی در سطح کشور وجود دارد اما اینکه این تعداد چقدر محقق بشود به انتخاب متقاضیان وابسته است که تا الان درگیر فرایند آن هستیم.

وی در پایان گفت: تعداد افرادی که به مصاحبه دعوت می شوند معمولا به این بستگی دارد که چه تعداد افراد چه رشته محل را انتخاب می کنند و ما بر اساس یک تناسب بین رشته و ظرفیت و متقاضی افراد را به مصاحبه دعوت خواهیم کرد.

کد خبر 6097362

دیگر خبرها

  • تکمیل ۲ بیمارستان در خراسان جنوبی
  • عموعابدینی: آمایش رشته‌های تحصیلی در دستور کار وزارت علوم و شورای انقلاب فرهنگی است
  • ادغام ۲۴۰ رشته محل دانشگاه آزاد در واحدهای بزرگ
  • رضایت: ساماندهی برنامه‌های آموزشی در جهت اولویت و نیاز کشور است
  • ۲۴۰ رشته محل دانشگاه آزاد در واحدهای بزرگ ادغام شد
  • ظرفیت‌های استان بوشهر برای مشارکت مردم در جهش تولید پای کار بیاید
  • مدال‌آوری دانشجویان دانشگاه کاشان در مسابقه ریاضی کشوری
  • عطیه الهی در دستان پرتوان ماماهاست
  • حضور دانش‌بنیان‌ها در حوزه حمل‌ونقل شهرها پررنگ شده است
  • سند آمایش سرزمینی ورزش استان ایلام تدوین شده است